24 ruj. 2020

ULAGANJE U POČETAK RADA TRI FONDA RIZIČNOG KAPITALA

  • Očekuje se do 205 milijuna eura investicija u mala i srednja te srednje kapitalizirana poduzeća (do 3 tisuće zaposlenika)
  • Europski investicijski fond (EIF) i Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) uložit će više od 70 milijuna eura u tri fonda rizičnog kapitala koji će s radom započeti od jeseni ove godine

EIF i HBOR će više od 70 milijuna eura uložiti u tri fonda rizičnog kapitala u Hrvatskoj: Prosperus Growth FundAdriatic Structured Equity Fund i Croatian Mezzanine Debt Fund putem kojih će se malim i srednjim te srednje kapitaliziranim poduzećima olakšati pristup kapitalu, omogućiti alternativni izvor financiranja i fleksibilnije transakcijske strukture.

Izvor zajedničkog ulaganja je Hrvatski program za rast i ulaganje (CROGIP) vrijednosti 80 milijuna eura. Program su 2019. godine zajedno pokrenuli EIF i HBOR kako bi se hrvatskim malim i srednjim te srednje kapitaliziranim poduzećima omogućili novi izvori financiranja za rast, razvoj, poticanje inovacija i povećanja konkurentnosti te podržao razvoj hrvatskog tržišta rizičnog kapitala. EIF i HBOR izdvojili su svaki po 40 milijuna eura za financiranje ovog programa od kojeg se očekuje da će ubrzati dodatna ulaganja privatnog sektora u fondove rizičnog kapitala i na taj način doseći iznos do 205 milijuna eura koji će fondovi investirati u poduzeća.

preuzmi (2)

[top]