19 pro. 2018

Prelazak oporezivanja dohotka na paušalno oporezivanje

Podizanjem praga za obrte s paušalnim oporezivanjem dohotka  na 300.000,00 kuna godišnjeg prihoda odnosno njegovim izjednačavanjem s pragom za ulazak u sustav PDV-a, došlo je do povećanog interesa obrtnika za ulazak u sustav paušalnog oporezivanja dohotka.

Mnoge obrtnike obveznike poreza na dohodak i vođenja poslovnih knjiga u skladu sa Zakonom o porezu na dohodak, a koji imaju godišnje naplaćene prihode manje od 300.000,00 kuna sve više privlači mogućnost paušalnog oporezivanja dohotka obrta, pa razmišljaju o prelasku na taj način oporezivanja. Prije svega to su jednostavnost vođenja poslovnih knjiga, kao i nešto niži troškovi obveznih davanja, naročito doprinosa za obvezna osiguranja obrtnika. Detaljnije o načinu poslovanja obrta s paušalnim oporezivanjem možete se upoznati na web stranici HOK-a u rubrici Obrtnička početnica:

https://www.hok.hr/gospodarstvo/obrtnicka_pocetnica/pausalno_oporezivanje_dohotka 

Dakle mogućnost prelaska na paušalno oporezivanje dohotka postoji ukoliko su ispunjeni određeni uvjeti, a moguće ju je ostvariti od početka idućeg poreznog razdoblja tj. od 1. siječnja iduće godine.

Više informacija se nalazi na: Prelazak oporezivanja dohotka na paušalno oporezivanje

images

[top]