18 lis. 2018

Prednosti primjene normi za hrvatske obrtnike i poduzetnike

Hrvatska obrtnička komora organizirala je još jedan u nizu besplatnih seminara kojima se obrtnicima omogućava besplatna edukacija u cilju olakšanja poslovanja, ali i uštede.
Seminar pod nazivom „Norme za rast vašeg poslovanja“ održan je uoči 14. listopada kada se obilježava Svjetski dan normi kojim se odaje priznanje zajedničkim naporima tisuća stručnjaka iz cijelog svijeta u izradi dobrovoljnih tehničkih sporazuma koji se objavljuju kao međunarodne norme.

Normizacija je pojam koji u Hrvatskoj još nije dovoljno jasan niti prihvaćen, a posebno je važno približiti sve prednosti obrtnicima i poduzetnicima. Tema Svjetskog dana norma 2018. godine bila je “Međunarodne norme i četvrta industrijska revolucija”.

U okviru seminara izlaganje je održala Jelena Rajher, viša savjetnica iz Ministarstva gospodarstva poduzetništva i obrta koja je predstavila javni poziv za Uvođenje sustava upravljanja poslovnim procesima i kvalitetom. Bespovratna sredstva dodjeljivat će se putem trajno otvorenog Poziva s rokom za podnošenje projektnih prijedloga od 14. svibnja 2018. godine do 29. lipnja 2020. godine, odnosno do iskorištenja raspoloživih sredstava u ukupnoj vrijednosti od 38 milijuna kuna.

O iskustvima EU govorila je Matea Marinović iz Europske normizacijske udruge za MSP-ove, a konkretne hrvatske primjere iz praktičnog kuta i iskustva primjene na vlastitim proizvodima predstavili su Elviro Poljičanin iz tvrtke Mramoterm  i Marko Filo iz obrta Drvni centar Filo, dok su primjere iz pozicije domaćih stručnjaka predstavile Olga Štajdohar-Pađen i Blaženka Bal, suradnice Hrvatskog zavoda za norme.

Predstavnici Hrvatskog zavoda za norme, ravnatelj Igor Božičević i suradnica Ana Marija Boljanović  govorili su o prednostima primjene normi putem povećanja razine sigurnosti proizvoda i procesa, čuvanja zdravlja i života ljudi te zaštite okoliša, promicanja kvalitete proizvoda, procesa i usluga, osiguranja svrsishodne uporabe rada, materijala i energije, poboljšanja proizvodne učinkovitosti, ograničenja raznolikosti, osiguranja spojivosti i zamjenjivosti te otklanjanja tehničkih zapreka u međunarodnoj trgovini.

Prisutnim sudionicima približili su pojam normoteke – informacijske, dokumentacijske i komunikacijske središnjice Hrvatskoga.

zavoda za norme koja pohranjuje i održava zbirke norma i drugih normativnih dokumenata i publikacija s pratećim bazama podataka putem kojih se pretražuju i pronalaze odgovarajući podaci o normama i drugim dokumentima iz područja normizacije.

Također, zainteresirani sudionici dobili su i više informacija o Katalogu hrvatskih norma koji obuhvaća sve prihvaćene normizacijske dokumente, a čiji glavni dio čini pregled norma i drugih normativnih dokumenata razvrstanih prema predmetima koji omogućuje odabir dokumenata po njihovim predmetima i daje sve podatke o tim dokumentima.

images

[top]