02 velj. 2014

Obrt, trgovačko društvo ili j.d.o.o.

Želite pokrenuti vlastiti posao, ali ne znate kako? Već ste ga pokrenuli, ali vam treba savjet kako ga (bolje) voditi?

Kada želite pokrenuti svoj vlastiti posao prva stvar oko koje se trebate odlučiti je na koji način ćete legalizirati svoje poslovanje. Najčešće se izbor svodi na tvrtku (d.o.o.) ili obrt, iako postoje još neki manje popularni načini obavljanja djelatnosti. Samo osnivanje je najmanje zanimljivo, odradite ga jednom i to je to. Puno je važnije odlučiti što odabrati.

obrt ili doo 500

Tvrtka je posebna pravna osoba neovisna o vama dok ste obrt u stvari vi. Razlika je velika jer u prvom slučaju ukoliko se dogode neki dugovi vaš gubitak je ograničen (zato se i zove d.o.o. – društvo s ograničenom odgovornošću) na ono što ste uložili i ništa više od toga. Znači možete izgubiti onih 20.000 kn koje ste unijeli kao temeljni kapital, no nitko zbog propasti tvrtke ne može uzeti vaš stan, auto, televizor, iPhone i ostalo. Kod obrta je situacija potpuno drugačija jer ste obrt u stvari vi. Obrt je samo način na koji vi obavljate određenu djelatnost. Najlakše je zamisliti si obrt kao samozapošljavanje. Kod obrta odgovarate svom svojom imovinom bez obzira što u Zakonu u obrtu piše drugačije.

Osim razlike u odgovornosti, tvrtke imaju još jednu veliku prednost. Možete ih registrirati za neograničen broj djelatnosti kojima se želite baviti, dok kod obrta često morate imati završene određene škole kako bi  mogli otvoriti obrt baš za tu djelatnost. Na primjer, sa završenom općom gimnazijom ne biste mogli otvoriti svoj računovodstveni servis kao obrt, ali možete otvoriti tvrtku i baviti se računovodstvom.

Zašto onda uopće otvarati obrt?

Obrt s druge strane ima nekoliko velikih prednosti pred tvrtkom:
• Jedna od najvažnijih je što PDV (porez na dodanu vrijednost) plaćate državi samo ukoliko ste ga naplatili. T vrtke plaćaju PDV po izdanim računima, neovisno jesu li naplaćeni ili ne.
• Možete slobodno uzimati novac sa žiro računa i trošiti za svoje privatne potrebe, budući je to ionako vaš novac. Iz tvrtke ne možete uzeti niti jednu kunu bez papirnatog pokrića (račun, odluka o isplati dobiti ili predujma dobiti i sl.)
• Do određenog iznosa obrt plaća manji porez. Budući da obrtnici plaćaju porez na dohodak, stope poreza su 12, 25 i 40 posto, ovisno o zaradi, a također im se priznaje i osobni odbitak od 1.800 kn mjesečno. Tvrtke plaćaju fiksno 20 posto poreza na dobit bez obzira na iznos zarade.
• Obrt je znatno jeftiniji za otvaranje, održavanje (jeftinije računovodstvo) i eventualno zatvaranje. Kod tvrtki je sve to kompliciranije i skuplje.

Obavezni doprinosi
Kod obrta morate sami plaćati doprinose za mirovinsko i zdravstveno osiguranje temeljem rješenja porezne uprave. T i doprinosi nisu mali i mogu predstavljati veliko financijsko opterećenje za početnika. Mnogi misle kako se doprinosi ne plaćaju ako smo zaposleni negdje drugdje, no prava istina je da će se u tom slučaju doprinosi obračunati ovisno o našoj godišnjoj zaradi (dohotku).

Drugim riječima, moglo bi nas dočekati neugodno iznenađenje na kraju godine. U tvrtci se doprinosi plaćaju ovisno o visini plaće koju si možemo sami odrediti. Ukoliko smo samo direktor, a ne zaposlimo se (tvrtka može biti bez zaposlenih), onda ovisno o tome jesmo li negdje drugdje zaposleni ili ne moramo plaćati obvezne doprinose za mirovinsko i zdravstveno. Znači ako smo direktor u svojoj tvrtki i zaposleni negdje drugdje onda ništa dodatno ne plaćamo, a ako nismo onda bi trebali plaćati doprinose u svojoj tvrtci.

Zaključak: ukoliko financijske (ne)prilike ne dopuštaju da odmah krenete s tvrtkom, možete otvoriti obrt i započeti svoj posao. Uvijek možete otvoriti tvrtku i zatvoriti obrt, ili nakon nekog vremena zaključite kako vam je obrt sasvim dovoljan za ono što vi želite raditi.

Piše Gordan Horbec, član uprave računovodstvenog servisa Opulento, glavni i odgovorni urednik portala imamNOVAC i voditelj seminara 21 sitnica koju bih volio da mi je netko objasnio kada sam krenuo u biznis.

Izvor: www.moj-posao.hr

 

[top]